LINABONDARENKO XIAOCHEN SUNCHUNGMIN MARIOMOHAN MICHAELNARTEY WEIYITSENG TANAWATVICHAIWATANAPANICH YAYAWANG ANDREWWEIGAND WANJINGXIAO YEZHANG

wonderspaces

Exhibition design, San Diego, CA, Version 1.0 Completed 2017 / Ongoing

Afoam led the exhibition design for a 20,000 sf pop-up art museum, with installations in a variety of media. Wonderspaces featured a series of installation, film, and VR experiences in a prefabricated tent.
 
Wonderspaces is a venue that takes experiential art on the road to engage new audiences. They partner with artists from around the world to exhibit their work for limited runs in an expanding network of cities.
 
Afoam is continuing to collaborate with Wonderspaces for future shows. Stay tuned.

sundays

Executive Architect: NDNY Architecture & Design
 
Madison Square, NY, NY. Completed 2017

Working within a tight, yet tall two-level space, we created an calm environment for this botique nail salon focusing on wellness.

We created four interconnected but distinct spaces: for lounging, manicure, pedicure, and events, adding a wood screen for privacy, and removing most interior partitions, to allow the idiosyncrasies of the existing building to define volumes of space. A limited palette of white, white oak, and natural leather define the space, accented by carefully curated objects, lighting, and plants.

rittenhouse square apartments

Philadelphia, PA. Under Construction.

A phased renovation of an 1890 apartment building on the National Register of Historic Places in the Rittenhouse Square neighborhood of Philadelphia. Afoam will be reconfiguring four apartments over five levels in two phases of gut renovations to the existing building.

hi residence

Jackson Heights, Queens. In progress.
 
Interior renovation of a 1-bedroom apartment, including the removal of interior partitions, the introduction of a polycarbonate screen, and custom furniture pieces.

mali museum

Competition, 2016. In collaboration with NAO / Srjdan Weiss, James Lee Dyson, Architect, and ARUP.
 
This project was submitted for an international competition for an extension to the MALI Museum in Lima, Peru. The project called for new exhibition space and series of education spaces related to the museum, but required a solution that did not conceal the landmarked façade of the existing museum building, as well as the renovation of the public plaza on the site.

We proposed a completely subterranean extension to the museum, with two discrete entry points that folded up from the new plaza. The plaza was perforated to allow daylight into the classrooms below, planted with new vegetation, and shaded by a canopy to temper the heat of the Peruvian climate. The canopy structure was designed to provide a lightweight counterpoint to the existing museum, while meeting stringent earthquake requirements.

Upon entering the new extension, the visitor is able to descend via elevator or a monumental bleacher stair set within a double-height atrium exhibition space. Partway down the stair is a library and wing of classrooms, with a loop of exhibition spaces of varying scale and enclosure below. This atrium-exhibition space would be able to be used for events, performances, and informal gathering, a subterranean counterpoint to the plaza above.

nova skola chyne

In Collaboration with Of Possible Architectures and Architects of Record Boyarsky Murphy Architects
Project Leaders: Vincent Appel (Of Possible Architectures) & Andrew Weigand.
Project Team: Tanawat Vichaiwatanapanich, Ye Zhang, Mario Mohan, Xiao Chen

Submitted for an international competition for a primary school and community center in the town of Chýne, CZ, the school creates a new community center at the edge of a rapidly suburbanizing town. The building and landscape suggest a different approach to the future growth of the town in between suburban thinness and urban density.

A seamless site plan amplifies Chýne’s landscape and recreational infrastructure. The building is positioned to create an urban edge and a civic enclave: it defines a public plaza to the south, while a deep entry creates a sheltered gateway to its own internal landscape containing terraces, outdoor classrooms, and sports facilities for community use in the courtyard to the north. The result is an architecture with common and discrete identities presented to those inhabiting it as a school or as a civic space. The shape is a compact bar that maximizes outdoor space while providing a narrow building footprint. It is oriented for daylight and passive solar heat gain. Special studies classrooms are embedded in the peak of the roof, minimizing the surface area of the upper level for improved energy performance while creating a profile that echoes the surrounding homes.

The sectional organization of the building allows all classrooms to be placed in two wings on the upper floors, with a common lobby on the ground and second levels. This two story lobby divides the building between primary and secondary students. All public functions such as gyms, cafeteria, and auditorium are located on the lower floors. This allows for non-school use throughout the day or after hours, while maintaining a calm and secure environment. Large outdoor ramps and a grand, central stair create social areas that link the multiple levels, allowing for interaction between the different student age groups, while public amenities on the ground floor offer flexibility for different non-school uses over time.

atelier hibou

Concept Design, 2014. Ongoing.
 
An ongoing project for Hibou Centre d'Art Contemporain , an art center in Le Rôty, Gibourne, France.

The project consists of four new, 15 sqm houses for visiting artists and the renovation of a series of existing stone farm buildings into art and performance venues. Currently in the schematic design phase, the project will be phased over several years as the program develops.


 

kinder gallery

Completed, 2015
 
A penthouse office and gallery for kinderMODERN and kinderGROUND , sister companies focused on design for children. The limited footprint of the office required careful millwork detailing and created two multi-use spaces in a penthouse in Madison Square.


 

parting

Winner of the UPSTATE Urban Rest Stop Competition, and completed in 2014.

Parting activated Forman Park, in Syracuse, NY with series of translucent curtains, suspended on cables.These curtains were manipulated by visitors to create urban rooms, shaped by artists to form backdrops for interventions, and served as screens for documentaries, and projections. The parting of the curtains has symbolic meaning as well - as individuals pass through the layers of fabric, they reopen connections between neighborhoods and create new ones with their participation in arts and educational activities beneath the highway - once an obstruction to those very activities.

Parting is infrastructure designed to support cultural activities from conversation to performance to education, allowing itself to be shaped or projected on by the needs of the populace. Rather than an imposing permanent elements that affect the landscape, the form of our intervention is made, remade and eventually re-used by visitors at future sites throughout the city.


 

urban accordion

Shortlisted entry, Figment City of Dreams Competition, 2013

Our present city is overrun by private buildings, limiting access to public space. Urban Accordion is a microcosm of an alternate urban condition: a City of Dreams. Four fabric "blocks" expand and contract, creating different levels of enclosure to suit a range of programming, while the space contained by the structures forms a larger communal area for events and chance encounters between the juxtaposed programs.The Urban Accordion is a new urban condition: a flexible assembly for serendipity and public events that fluctuates to meet users demands.


 

flip house queens

In collaboration with a Bulgarian Collective of artists, installed 2013.

Flip House Queens was a social sculpture on display as part of the 2013 Queens Museum International. The social sculpture, constructed with waste building materials gathered during the museum's renovation, was acted on by five artists, whom activated each side of the cube form.


 

mtn mtn

Our submission to Folly 2014.

MTN MTN played upon the composition techniques of landscape gardens and landscape painters by proposing a 3 dimensional folly rendered from individual, flattened contour drawings. The structure would be made from whitewashed plywood, further simulating both painterly techniques and natural form, and would create a shaded interior "cave" to match the mountainous exterior.


 
 
 

 

about


 

afoam LLC is an international team of 11 young designers, thinkers, and friends, based in New York.
 

Afoam is a vehicle to pursue experimental design projects outside the realm of commercial practice. We collaborate with other designers and artists, operating on and across the boundaries of architecture, art, user experience, graphic design, and urbanism.

We believe in a process of critical naiveté, bringing a mindset that questions each problem anew, attempting to bar preconceptions from the process of how we approach a given project. We create exchange, debate, and conversation in and about parties, buildings, events, data visualization, and web sites. We will work in whatever medium is appropriate for a given challenge. We enjoy working with communities and end-users closely, to create new ideas, objects, and experiences to bring people together.

The team’s genesis was a multi-year social sculpture project, 601 Tully, in Syracuse, NY, when, as students we designed and fabricated a community space for arts, education, and literacy in Syracuse’s Near West Side. Current projects range from an artist-in-residency on a farm in Bordeaux, France to UX design for a tech start up in San Fransisco.
 

Email info@afoam.net for more information & project inquiries.

 
For additional images & info, see our Press Archive . Follow us on   &


 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 

 

press